Güçsüzlük-Hareket Azlığı ve Felçler

GÜÇSÜZLÜK – HAREKET AZLIĞI VE FELÇLER

Hareket, sinir sisteminin önemli işlevlerinden biridir. Merkezi sinir sistemi, omurilik ve ondan çıkan sinir kökleri, siniriler ve ulaştıkları hedef olan kasların etkilenmesi durumunda ortak belirti güçsüzlüktür. Felç, çocuğun vücut bölümlerinin istemi ve bağımsız hareket edememesi halidir. Bu durum tüm kaslarda veya vücudun bir bölümünde ortaya çıkabilir. Çocukluk çağında felçler genellikle iki büyük gruba ayrılır:

Üst motor felçler: Beyni etkileyen nedenlere bağlı felçler.

Alt motor  felçler:  Omurilik ön motor hücreleri, sinirler ve kaslardaki hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan felçlerdir. Nedenleri arasında poliomiyelit ( çocuk felci), zehirli maddeler/ağır metaller ve enfeksiyonlarla ilişkili sinir hastalıkları, miyasteni hastalığı, hormonal metabolik bozukluklar ve doğumsal kas hastalıkları vardır.

Omurilik felçlerinde başlangıçta kaslarda gevşeklik ve güçsüzlük ile birlikte refleks kaybı vardır. Olaydan 1-6 hafta sonra spastisite ( kasların sertliğinde artış) ve reflekslerde artma ortaya çıkar. Burada felçle birlikte reflekslerde kaybolma kaslarda  erime görülür. Kas liflerinde kendiliğinden kasılma olabilir.

Solunum ve kalp hastalıklarında , ağır beslenme bozukluğu olanlarda , beyin sinir ve kas hastalıklarında ve çeşitli metabolik bozukluğu olanlarda hipotoni görülebilir. Felçler çocuğun yaşına göre farklı şekillerde kendini belli eder. Yenidoğan döneminde güçsüzlük, hareketler azlığı ve yaygın gevşeklik görülür. Daha büyük bebeklerde felçler oturma, emekleme, yürüme gibi hareketlerin yapılamaması ile tanınabilir.